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BID CLARIFICATION
October 4, 2024

Bid Clarification

Questions / Responses
Please find below answers to questions regarding the project that have been submitted to the City as
of today, Friday, October 4 2024,

1. Question: Does the Safety Plan Compliance Document (SPCD) need to be submitted with the
bid?

Response: No. Once the contract is awarded and prior to the start of actual construction the
Contractor will be required to provide the SPCD for review and approval by the City Engineer
and Airport Operator.

2. Question: Will subgrade testing or concrete testing be required for this project? If so, who is
responsible for scheduling and paying for the testing?

Response: Please refer to page 2 of Section 5a under /tem Miscellaneous: Inspection and
Testing of the project documents. The City will provide all necessary testing and inspection
with all costs for the testing and inspection to be borne by the City. The Contractor will be
responsible for providing the City with a minimum of twenty-four (24) hours’ notice prior to the
placement of any concrete or fill on the project.

3. Question: Will employee who are working on the project need to have background checks
completed?

Preserving the Past. Forging the Future?



Response: No, background checks will not be required for this project.

Question: The Construction Safety & Phasing Plan (CSPP) included within the plans indicates
that “trained” flagmen will be required. What training do the flagmen need to complete to be
considered “trained” flagmen?

Response: Within the bid documents please refer to Section 5d: FAA Advisory Circular AC
150/5370-2G Operation Safety on Airports During Construction, page 2-12, section 2.9.2;
however, in all practicality the Contractor, Airport Operator, and City Engineer will meet prior to
the start of construction to go over the site specific requirements for vehicle operations and
flagmen with the air operations area (AOA).

Question: On sheet 17, Reinforced Concrete Pavement and Appurtenances, under the
Underdrain Note, it states that four (4) inch diameter perforated, corrugated polyethylene
smooth lined pipe (underdrain) shall outlet to culverts, catch basins, or manholes. s this going
to be used on the project, if so, which item should it be incidental to?

Response: No underdrain will be required to be installed with this project. Sheet 17 is the
City’s standard pavement detail sheet and has been provided as a reference for the notes
regarding the concrete pavement installation.

Question: Can plan and profiles be provided for the new storm sewer?

Response: Please refer to sheet 7 of 17 of the plans for the plan view and detailed information
regarding the storm sewer installation. Given the simplicity of the storm sewer installation
profiles will not be provided.

Question: The removal of the existing storm sewer is underneath asphalt pavement. Which
item should this asphalt removal be incidental to?

Response: Costs for the removal of the asphalt pavement should be included under unit price
Item #1: Pavement Removal, 3" to 5" Reinforced Concrete Pavement, including curb removal,
including pavement sawing. The square yardage of asphalt pavement in question is included
within the square yardage provided under unit price item #1. Please refer to the pavement
removal specification section 1.1 found on page 5 of section 5a within the bid documents
which states that this item shall include the removal either concrete (plain or reinforced),
asphalt (all types), brick or composite pavements. All asphalt pavement along with the
concrete pavement removed should be dumped at the waste area as shown on the plans.

Question: What will the City require in terms of restoration for the waste area?

Response: Prior to the start of construction the City Engineer and Contractor will meet on site
and review the waste area and determine the localized area where material is to be dumped.
Based on the outcome of this meeting the Contractor shall limit the material dumping to this
designated area. No other restoration of the waste material will be required with this project.



